Tuintips

Regelmatig worden er door mensen van de tuinvereniging vragen gesteld over onkruid en wat ze er tegen kunnen doen. Omdat er meer mensen last van onkruid hebben leek het me een goed idee om daar een stukje aan te wijden en proberen daarvoor een paar oplossingen te geven.

Het allerbelangrijkste is dat je weet wat onkruid is en wat niet, soms is het moeilijk te zien wat onkruid is en wat niet. Er is namelijk onkruid dat veel lijkt op de planten die er naast staan en als je dan niet oplet dan verwijder je de verkeerde planten. Het is mij namelijk ook wel eens overkomen vandaar dat ik jullie daarvoor wil waarschuwen.

Zoals de meeste mensen wel weten is onkruid eigenlijk een plant die je liever niet in je tuin heb omdat deze planten gaan woekeren of te veel uitzaaien. Zelf vind ik onkruid planten die als je ze hun gang laat gaan zich overal uitzaaien en zelfs opkomen tussen je vaste planten zodat je eerst je hele plant er moet uitsteken om het onkruid goed te kunnen verwijderen.De beste oplossing om dit te voorkomen is je tuin helemaal vol te zetten met bodembedekkende planten en regelmatig je tuin controleren op onkruid door deze planten dan te verwijderen door te schoffelen of met de hand in zijn geheel uit de grond te halen zonder iets van de wortels van de plant te laten zitten.Dit moet vooral gebeuren met planten die met penwortels in de grond zitten deze moet je dan in zijn geheel uit steken.Wanneer dat niet gebeurd blijf je last van deze plant houden en gaat hij weer door met groeien.

Er is ook onkruid dat zich vermeerderd door wortelgroei onder de grond zodat als je deze plant niet geheel verwijderd, je na verloop van tijd de hele tuin vol ziet staan met dit onkruid. Door hun bladeren en wortelstelsel verstikken ze alle andere planten, waardoor deze dood gaan.
Het heeft geen zin het onkruid met een of ander chemisch bestrijdingsmiddel te lijf te gaan omdat onkruid niet is uit te roeien. En het is ook nog eens slecht voor het milieu. Omdat onkruid op verschillende grondsoorten groeit heb ik uitgezocht welk onkruid op een bepaalde grondsoort groeit zodat het makkelijker is de plant te herkennen en je dus niet voor verrassingen komt te staan.

Ik begin met de Haagwinde. Een snel groeiende klimplant die altijd in hagen en bomen groeit en zich slingerend om deze planten omhoog werkt. De bloemen zijn wit en de plant zelf wordt zo’n drie meter hoog. Zelf heb ik ook last van deze plant en als je denkt dat je hem helemaal hebt verwijderd komt hij het andere jaar gewoon weer op. Deze plant staat het liefst in de zon of half schaduw.

Wat makkelijker te verwijderen zijn de planten die met schoffelen zijn te verwijderen. Wel is het met deze planten zo dat ze snel uit zaaien. Vooral als na regen de zon weer gaat schijnen staat je tuin binnen de kortste keer weer vol met dit onkruid.
Enkele namen van onkruid dat door schoffelen is te verwijderen.

Kruiskruid
De Latijnse naam is (Senedo vulgaris). Deze plant groeit als de beste op vochtige goed bemeste tuingrond en groeit met langwerpige bladeren en gele bloemen.

Groene melde
Groene melde groeit op normale grond en zaait zich zeer sterk uit. Werd vroeger nog weleens als spinazie gegeten.

Melkdistel
Dan is er ook de Melkdistel. Een klein plantje dat groeit aan langere steeltjes met ovaalblad. Zaait zich niet zo sterk uit, maar komt op de gekste plekken weer op.

Muur
Dit plantje groeit op voedselrijke grond en wordt veel gegeten door vogels. Groeit en bloeit het hele jaar door.

Canadese fijnstraal
Op verwaarloosde grond groeit Canadese fijnstraal (Erigeron canadensis). Een klein plantje dat ook makkelijk is weg is te schoffelen.

Kleine veldkers
Op normale grond groeit de kleine veldkers. Ook deze plant groeit en bloeit het hele jaar, dus ook deze plant in de gaten houden.

Andere planten die door schoffelen of met de hand zijn te verwijderen  zijn Tuinwolfsmelk, Spurrie en Look.

De soorten die lastiger te verwijderen zijn zijn de planten die dieper wortelen. Hetzij door langere wortels waardoor ze dieper groeien of door penwortels. Allebei moeten ze in zijn geheel worden uitgestoken.Het is namelijk zo dat elk stukje wortel dat van deze planten blijft zitten weer aangroeid en in staat is zo snel te groeien dat gewenste planten verstikken en dood gaan als je ze niet verwijderd.
Ik zal ook van deze planten wat namen geven zodat je kunt nagaan of je dit onkruid in de tuin hebt staan.

Kweekgras
Veel voorkomend is kweekgras. Het woekert door veel planten heen en het wortelt wel een meter diep dus ook bij deze plant geen wortelstukje laten zitten.

Zevenblad
Een van de ergste onkruiden vind ik zevenblad. Sommigen noemen het hanenpoot. Het onkruid is haast onuitroeibaar. Als je het in je tuin hebt dan moet je het stukje voor stukje uit de tuin opspitten en eigenlijk zeven. Deze plant wortelt heel diep en groeit met lange wortelstokken.

Straatgras
Straatgras kom je ook overal tegen. Vooral tussen stenen vind ik het een ramp. Het bloeit het hele jaar. Ook dit moet worden uitgestoken.

Madeliefjes
Hebben jullie ook zo’n last van madeliefjes die in het gras groeien met die kleine witte bloemetjes met het gele hart. Ook deze plantjes blijven komen. Zo heb je ze weggehaald en zo staan ze er weer.

Paardenbloem
Ook de paardenbloem is haast niet te verwijderen uit het gras. Deze plant moet je in zijn geheel uitsteken.

Ereprijs
Een plantje waar ik ook niet zo blij mee ben is Ereprijs en wel de Draad-ereprijs. Het heeft van die mooie blauwe bloemetjes maar het groeit en zaait zich zo snel uit dat je tijd te kort komt om alles te verwijderen.

Robertskruid
Wat te zeggen van het Robertskruid. Dit onkruid groeit op schaduwrijke plaatsen met lilabloemetjes en lijkt heel erg op een Ooievaarsbek. Alleen zijn stank verraadt dat het geen Ooievaarsbek is. Vroeger had ik geen last van deze plant maar tegenwoordig komt hij weer veel voor in tuinen, dus oppassen.

Brandnetels
Als je brandnetels in de tuin hebt staan, dan heb je veel stikstof in de grond omdat hij op stikstofrijke grond groeit. Van deze plant wordt een bestrijdingsmiddel gemaakt tegen bladluis. Doordat deze plant zo stikstofrijk is, wordt deze ook gebruikt voor biologische meststof, althans, dat heb ik me laten vertellen.

Heermoes
Een nieuw onkruid in mijn tuin is duizendblad, ook wel paardestaart genoemd. Het lijkt wel een beetje op een kleine conifeer.Om het te verwijderen moet je het in zijn geheel uitsteken anders gaat hij aan de wandel.

Boterbloem
Ook de boterbloem (Ranunculus repens) groeit op een penwortel en mag niet de kans krijgen zich te vermeerderen.

Ook varens hebben de neiging zich snel te vermenigvuldigen door spoorvorming. Deze planten staan op zure schaduwrijke grond en als ze het naar hun zin hebben dan staat binnen de kortst mogelijke tijd de hele tuin er mee vol. De Adelaarsvaren doet het met worteluitlopers en kan zorgen voor een ware plaag.

Er zijn ook enkele planten die gewoon in een tuincentrum te koop zijn waarvan ik vind dat deze enigszins woekeren. Dat is op de eerste plaats de Geranium Nosum, een vaste geranium die het ook goed doet in de schaduw. Het nadeel van deze plant is dat hij zich vermeerdert door uitzaaiing. Ook in goede planten zodat je al deze planten moet uitsteken wat soms erg lastig is.

Bij de bodembedekkende planten zijn ook planten te vinden die zich niet op een normale manier vermenigvuldigen. Ze zaaien zich uit in andere planten zodat je deze planten moet uitsteken om de zaailing te verwijderen. Dit komt veel voor bij Viola Odorata.

Ik hoop dat jullie een beetje wijzer zijn geworden en iets aan dit schrijven hebben gehad.Een volgende keer wil ik iets zeggen over bodembedekkende planten. Welke zijn het beste en waar komen ze het best tot hun recht.

Voor nu wens ik jullie allen veel tuinplezier.

P van der Laan